Saturday, 30 June 2018

NAK BERNIAGA TAK PERLU INTERVIEW


Abis je praktikal tahun 2003, alhamdulillah kakna dapat kerja lepas interview pertama di syarikat pemaju perumahan kat KB. Jawatan Eksekutif Perakaunan, gaji RM1K. REZEKI sungguh.

Lepas kawin, kakna berhenti kerja ikut suami pindah ke Penang, pastu pindah KL. Bermulalah usaha cari kerja, gi interview merata.

Pernah gi interview jawatan lecturer kat Kolej Koperasi Polis. Masa tengah preggy, naik turun LRT gi ujian KPLI. 2x ujian, GAGAL. Memang sebenarnya kakna tak minat jadi cikgu @ lecturer. I don't like PUBLIC SPEAKING. 😅

Pernah gi risik2 tanya kat satu syarikat kawalan keselamatan. Tapi diaorang cakap, nanti kena deal dengan guard2 tu. Kalau gaji bonus lambat memang kena 'serang' ar. Diaorang pun tak sampai hati nak hire kakna. 😂😂😂

Gi interview kat sebuah audit firm terkenal. Takde rezeki juga, memang kakna tak cukup kompeten untuk kerja kat situ.

Ada banyak lagi pengalaman gi interview. Lebih setahun ke hulu ke hilir cari kerja. Betul sangat orang cakap, result excellent bukan jaminan senang dapat kerja.

Rasanya itulah yang dialami oleh majoriti anak muda sekarang. Berpuluh interview untuk dapat kerja yang sesuai.

Jom kita ubah mindset makan gaji kepada mindset berniaga. Nak berniaga tak perlu belajar tinggi, tak payah gi interview bagai. Yang penting ada semangat yang kuat, sungguh2 nak berjaya.

Taktau nak buat bisnes apa? Meh join #ProjekSTG. Modal RM47 je, dapat join kelas tuisyen biz online. Kami guide A to Z.

Pengambilan protege batch Julai dah dibuka, ada 5 lagi kekosongan. Daftar cepat2 ye!


#CoachZiana
#5FiguresWorkAtHomeMom

No comments:

Post a Comment