Sunday, 14 June 2015

ONLINE STORE ~ TREND BISNES MASA KINI

Teks : Norziana Mat Sudin
Foto : Norziana Mat Sudin

Hari ni saya nak share pasal kemudahan tempahan produk secara online yang disediakan oleh Sahajidah Hai-o Marketing atau saya lebih suka panggil 'emall'.

Kat sini boleh tengok harga runcit setiap produk.
Tempahan hanya boleh dibuat oleh pengedar berdaftar. Ini sangat membantu terutama bagi pengedar yang kehabisan stok atau tidak berkesempatan untuk keluar ke pejabat pos. Dalam gambar tu boleh tengok, memang saya kerap gunakan perkhidmatan emall ni.


Keistimewaan emall ni:

1. Tempahan boleh dihantar ke mana-mana destinasi. So pengedar boleh tempah untuk dihantar terus kepada customer.

2. Free postage untuk tempahan RM300 ke atas bagi penghantaran dalam Semenanjung dan RM500 bagi penghantaran ke Sabah / Sarawak.

3. Pembayaran boleh dibuat menggunakan online banking dan lain-lain perkhidmatan pembayaran secara online.

4. Perkhidmatan yang pantas. Tempahan sebelum pukul 12 tengahari akan diproses pada hari bekerja berikutnya. Tapi pengalaman saya, kalau buat tempahan sebelum pukul 11 pagi, tempahan diposkan pada hari yang sama. Penghantaran sekitar Semenanjung biasanya menggunakan Citylink Express.

5. Pembelian akan direkodkan ke dalam akaun pengedar oleh hq (punch sales).

Setakat ni saya sangat berpuas hati dengan perkhidmatan emall ni. Memang cekap dan pantas.
Macam mana nak gunakan emall ni? Perlu login menggunakan id dan password pengedar. Macam mana nak dapatkan id & password ni? Nanti saya kongsikan ye.  :-)

#BonanzaRaya Menangi duit raya RM500
#KarnivalSihatCantik
#MobileStokistPutrajaya
#ProjekSTG
#WAHMProject
#TuisyenBizOnlineTBO
#TMTDareToDream
#ProjekRayaSakan
#CoachZiana 018-2420305

Thursday, 11 June 2015

DAPAT BONUS LAGI

Teks : Norziana Mat Sudin
Foto : Norziana Mat Sudin

Alhamdulillah, bonus dah masuk. Dalam chatting room havoc pakat update pasal bonus. Alhamdulillah, gembira dapat membantu sahabat-sahabat meningkatkan ekonomi keluarga.

Saya memang sangat-sangat bersyukur dengan hasil dari bisnes ni. Dulu-dulu, kalau dah letak bajet RM300 untuk bagi kat mak, memang banyak itu je lah yang mampu saya bagi. Nak hulur lebih-lebih memang tak dapat, sebab dah tersenarai bajet setiap bulan.

Tapi sejak join #ProjekSTG, bukan setakat 2x ganda malah berkali-kali ganda pun boleh hulur. Petang tadi call mak bagitahu company dah masukkan bonus dalam akaun mak, mak ucap syukur sebab kebetulan memang tengah perlukan wang tambahan.

Alhamdulillah, syukur sangat. Mesti la best kan, income part time sama banyak dengan gaji.
Part time je, online je, copy paste je. Tapi hasilnya memang mantap!

Ada yang tengah cari peluang nak dapat income tambahan? PM / whatssap cepat-cepat. Saya kongsikan rahsianya secara percuma.

#BonanzaRaya Menangi duit raya RM500
#KarnivalSihatCantik
#MobileStokistPutrajaya
#ProjekSTG
#WAHMProject
#TuisyenBizOnlineTBO
#TMTDareToDream
#ProjekRayaSakan
#CoachZiana 018-2420305

Wednesday, 10 June 2015

SAYA SEORANG PEKERJA

Teks : Norziana Mat Sudin
Foto : Norziana Mat Sudin

Hari ni kali pertama belajar topik ni. Dengar penerangan dari pengajar pun dah 'pening'. Banyak betul istilah: CGA, NCGA, RA, RSA, VIU, FVLCTS, DRC. Juga kali pertama dengar perkataan 'extrapolation'. Rasa macam belajar sains angkasa lak rasanya. :-)

Patutlah tahun lepas masa saya diamanahkan bagi talk pasal topik ni selama 2 jam, memang 'menangis' nak fahamkan & buat persediaan. Tak pernah belajar masa degree dulu, tak pernah pun hadir kursus pasal topik ni. Tapi tiba-tiba diarahkan jadi penceramah dalam kursus yang salah seorang peserta yg mendaftar adalah SUB Bahagian Audit Dalam (a.k.a Ketua Auditor JPM) berpangkat Jusa yang semestinya petah & lantang berhujah. Nasib baik saya tak pitam kat atas stage. :-)

Kenangan dan pengalaman sebagai seorang pekerja.
Tak sabar nak realisasikan impian untuk bekerja dari rumah.. Nak jadi bos pada diri sendiri.

Tuesday, 9 June 2015

FAHAMI ANAK EKZEMA

Sumber : www.myhealth.gov.my
Foto : Carian Google

Apa itu ekzema?

Ekzema biasanya ia terjadi pada bayi/kanak kanak. Ia dikenali juga sebagai atopic dermatitis (kulit).
Keadaan radang pada kulit disertai dengan bengkak, gatal dan ruam merah yang kadang-kadang kelihatan seperti kulit melecur yang berair. Jika berpanjangan akan menyebabkan kegatalan.

Ekzema selalunya terdapat di muka, pergelangan tangan, pertengahan siku dan juga lutut. Kulit yang terlibat akan menjadi berkerak.

Biasanya kanak-kanak mendapat ekzema sebelum berumur 5 tahun. Kebanyakan kanak-kanak akan membesar tanpa masalah ini jika mereka tidak menghadapi alahan atau asma. Ianya bukanlah satu jangkitan.

Apa penyebab ekzema?

1. Keturunan.
Bukan alahan tetapi mempunyai pelbagai pencetus.
Boleh terjadi pada kulit yang kering, gatal dan sensitif pada kepanasan, kain berbulu dan permukaan yang kasar.
Ia juga boleh terjadi akibat perkara-perkara seperti berikut:-

2. Infeksi virus.
Bahan kimia/perangsang seperti sabun, pembersih atau minyak wangi.

3. Lain lain jangkitan.
Alahan/alergi kepada bahan makanan atau lain-lain bahan yang boleh menyebabkan alahan.

Apakah tanda tanda dan gejala ekzema?

Ekzema kelihatan seperti:
Tompok tompok yang gatal, kekeringan kulit pada tangan, leher, muka, dan kaki.
Kemerahan, kulit bersisik dan pertukaran warna kulit.
Bengkak kecil yang berair.

Bagaimana ekzema boleh dirawat secara perubatan?

Minta nasihat doktor untuk menentukan diagnosa. Doktor akan membuat rawatan seperti berikut:
Ubat pencegah gatal seperti antihistamin.
Losyen pelembab, krim untuk menahan kekeringan dan kegatalan.
Zrim Steroid digunakan untuk kes-kes yang teruk .
Antibiotik jika terdapat jangkitan kuman.
Rawatan di atas hanya untuk mengawal, mengurangkan gejala dan tanda tetapi bukan untuk penyembuhan.

Bagaimana cara saya boleh menolong anak saya?

* Letakkan anak di bilik yang selesa dan nyaman.
* Elakkan mandi air panas/suam.
* Elakkan memakai baju berlapis-lapis.
* Gunakan pakaian jenis kapas dan nipis.
* Elakkan dari fabrik yang kasar.
* Jangan gunakan sabun biasa apabila mandi.
* Gunakan krim pelembab selepas mengelap anak anda.
* Awasi makanan yang menyebabkan alahan dan dapatkan nasihat doktor.

Rawat ekzema dengan Marine Essence Beauty Bar. Order online di sini > http://norzianamatsudin.blogspot.com/2015/05/tempahan-online-free-postage.html

Sunday, 7 June 2015

PEMENANG KARNIVAL JOM SIHAT & CANTIK BAGI MEI 2015


Tahniah kepada pemenang-pemenang:
PEMENANG HAMPER RM150
Noor Azlin Mohd Yassin
Shahida Haroon
Noor Umirah
Norhasliza Zaza Shafiee
PEMENANG HAMPER RM50
Farra Hakim
Shahirah Ismail
Rosnita Md Noor
Normawati Abd Razak
Muhammad Firdaus
Nora Kasma
Shahsofia Saharudin
Sharifah Samihatul @ Bintul Yahya
Zahida Zainol
Nurul Hani
Murni Arbain
Tuan Nor Azira Cikya
Aisah Kairollah
Mek Teo Tewl
Hongs Chong
Lai Patthik Pharn
Sharmiza Mohd
Jom rebut hadiah untuk bulan Jun pulak ye!
#BonanzaRaya Menangi duit raya RM500
#KarnivalSihatCantik
#MobileStokistPutrajaya
#ProjekSTG
#WAHMProject
#TuisyenBizOnlineTBO
#TMTDareToDream
#ProjekRayaSakan
#CoachZiana 018-2420305

STG MEGA ROADSHOW ZON UTARA

Teks : Norziana Mat Sudin
Foto : Norziana Mat Sudin

Semalam berlangsung STG Mega Roadshow Zon Utara bertempat di Emerald Puteri Hotel, Sungai Petani.

Sambutan sangat menggalakkan dengan kehadiran orang-orang utara yang tak mahu melepaskan peluang mendengar perkongsian dari mentor-mentor STG. Antara yang dikongsikan :
- apakah sebenarnya Projek STG
- kenapa STG menjadi pilihan
- bagaimana mendapat passive income dengan Projek STG
- rahsia STG menjana jualan RM4 juta sebulan hanya secara online

Bagi yang tidak berpeluang hadir, boleh hubungi saya untuk mendapatkan penerangan tentang STG.

#CoachZiana 018-2420305

Friday, 5 June 2015

MENANGI DUIT RAYA RM500!

Dengan lafaz Bismillahirrahmanirrahiim, saya lancarkan PERADUAN #BonanzaRaya 2015.
Jom grab peluang dapat DUIT RAYA RM500!
Syaratnya senang je, beli mana-mana produk minimum RM1,000 sepanjang bulan Jun ni, dapat 1 tiket penyertaan.
Banyaknya nak kena beli?
Tak banyak pun. Saya kongsikan caranya :
i. Beli 1 kotak Mineral Coffee, sekeluarga pakat minum. Tambahan bulan puasa ni minum masa sahur & berbuka, memang beri tenaga. Mesti kejap je dah habis, sebulan boleh habis 5 kotak. Harga 1 sachet RM1.30 jer, memang murah!
ii. Beli 1 kotak  sabun Marine Essence, pakat guna 1 keluarga. Sekotak ada 3 ketul, so boleh share dengan adik beradik atau ipar duai. Lagipun jimat, boleh guna untuk seluruh badan tau. Seketul RM33 je pun.
iii. Beli 1 kotak pantiliner Bio Seleza, share dengan adik beradik, ipar duai atau kawan-kawan ofis. 1 kotak ada 6 pack x 30 keping, modal sekeping RM0.73 je, untuk kesihatan dalaman yang sangat bernilai
Lepas tu bila dah rasa kebaikan produk-produk ni, share cepat-cepat dengan sanak saudara, jiran-jiran atau kawan-kawan ofis. Jangan tak percaya, ada yang baru cuba produk-produk ni, sedar tak sedar dah beli lebih RM2,000 sebulan!
Peraduan yang gempak ni khas untuk ahli ZMS Team je ye. Macam mana nak jadi ahli ZMS Team? Whatsapp je saya, sy cerita sket...senang sangat-sangat! :-)
#KarnivalSihatCantik
#MobileStokistPutrajaya
#ProjekSTG
#WAHMProject
#TuisyenBizOnlineTBO
#TMTDareToDream
#ProjekRayaSakan
#CoachZiana 018-2420305