Sunday, 24 May 2015

MAKAN GAJI vs BISNES

Teks : Norziana Mat Sudin
Foto : Norziana Mat Sudin

Sedarkah kita, ramai hari ni di kalangan kita  sanggup setiap hari meredah kesesakan traffic, kelam kabut mengejar punch card, menahan sabar dengan karenah bos, memendam rasa dengan ragam rakan-rakan sekerja, mengorbankan masa dengan anak-anak, untuk mendapatkan upah / gaji.

Gaji yang hanya sempat 'singgah' seminggu dua dalam akaun bank dan dompet kita. Selepas tu kita kembali tak keruan memikirkan belanja-belanja sementara hari gaji bulan berikutnya.

Seronok kan kalau tak perlu pening dengan semua tu, santai-santai bisnes dari rumah dan dapat untung yang sama banyak macam makan gaji, malah lebih banyak! Saya dah jumpa caranya, dan sedang membuat persediaan sebelum mengambil langkah untuk menguruskan bisnes ni sepenuh masa dari rumah.

Saya mula bekerja sebagai Akauntan di jabatan kerajaan pada Jun 2007. Gaji pertama saya RM2345 sebulan. Dan bulan ni genap 8 tahun, gaji saya kini RM4200 sebulan.

Cuba bandingkan dengan ini -》》 saya mulakan bisnes bersama STG pada Oktober 2013. Bonus pertama saya RM700. Januari 2015, bonus saya RM4437 sebulan!


Nampak apa yang saya cuba sampaikan? Dalam bisnes, kita boleh tentukan berapa pendapatan kita. Kita pekerja, kitalah bos. Yang penting DUIT. Doa, Usaha, Istiqamah dan Tawakal.

Berminat nak belajar cara mulakan bisnes dengan modal RM50? whatsapp saya 018-2420305.

No comments:

Post a Comment